2011 m. lapkričio 6 d., sekmadienis

George Orwell. Gyvulių ūkis


Šią knygą skaičiau, nes dažnai dauguma rekomenduodavo ir patardavo perskaityti, ar tiesiog būdavo užvedama diskusija apie šią knygą. Nesigailiu, kad perskaičiau, ši knyga praplėtė akiratį, tačiau asmeniškai didesnio įspūdžio nepaliko, nebent pasitenkinimas, kad esu perskaičiusi šią knygą ir nebebijosiu diskutuoti.

Anotacija:
Gyvulių ūkis" – neabejotinai svarbiausias grožinės politinės satyros kūrinys, parašytas XX a. Britanijoje. Šioje G. Orvelo knygoje pasitelkus gyvulinės pasakėčios tradiciją, jungiamas satyrinis ir politinis įtūžis su gyvybingu mitinio kūrinio amžinumu. Tai viena iš didžiųjų politinių alegorijų, o jos pasakojama istorija yra apie tai, kaip socialinė revoliucija (vieno Anglijos ūkininko gyvuliai susimokę sukyla prieš šeimininką, išveja jį ir pradeda ūkyje kurti savarankišką gyvenimą) virto diktatūra ir išdavyste.

„Tai knyga visiems, kiekvienam paprastam žmogui, jos ryškis nepriblėsęs ir po penkiasdešimties metų“* Ruth Rendell, Daily Telegraph, Books of the Century

„Pasakojimas apie revoliuciją, pasukusią šunkeliais – ir apie tai, kaip puikiai buvo pateisinamas kiekvienas būsimas jos pradinės doktrinos iškraipymo žingsnis“, – rašė Orvelas pratarmėje pirmajam Gyvulių ūkio leidimui 1945-aisiais. Orvelas sukūrė šį romaną 1943-ųjų pabaigoje, bet jis vos neliko neišspausdintas. Dėl to, kad čia įnirtingai buvo puolamas Stalinas, leidėjai vienas po kito atsisakydavo knygos. Orvelo paprasta, tragiška pasakėčia apie tai, kas nutinka, kai gyvuliai išveja poną Džonsą ir mėgina tvarkytis ūkyje patys, jau tapo pasaulinio garso klasika.

Apie autorių:
Čia

Įvertinimas: 7/10
Kaina: Iš bibliotekos
Leidimo metai: 1991

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą