2016 m. sausio 7 d., ketvirtadienis

Daniel Defoe "Laimingoji kurtizanė"


Dviprasmiškų minčių ir susimąstymų sukėlusi knyga. Kurtizanės ir gailėjau, ir teisiau, ir pykau, kodėl ji taip elgiasi. Tad dar dabar negaliu nuspręsti, ar šios knygos heroję teisti ar išteisinti.

Knygoje kurtizanė psakoja apie savo gyvenimą nuo pat pirmųjų vedybų, lemtingųjų, kai ištekėjo "už kvailio", kuris išvaistė visą turtą, dėl kurio ir prasidėjo jos vargai (štai kaip būna, kai žiūri tik į žmogaus išorę, kaip kurtizanė). Ir puslapis po puslapioištisinio teksto be skyrių ar kitų pertraukimų, herojė pasakoja visus savo išgyvenimus. Tekste gausu feministinio požiūrio, moters laisvės aukštinimo. Pati kurtizanė apsukri, gudri, versli. Nors knyga ir 1724 metų leidimo, bet kai kurias detales pakeitus, būtų it šiuolaikinis romanas su barakudų memuarais. Knygos siužete nepatiko atsainus požiūris į motinystę ir vaikų palikimas, atsisakymas, abejingumas jų ateičiai, žiūrint tik savų interesų.

Knygos tekstas skaitosi maloniai, mane intriguodavo tolimesnis tekstas, tad vienu prisėdimu perskaitydavau bent po 100 puslapių. Pati knyga yra kietu viršeliu. Tiek viršelyje, tiek nugarėlėje blizgaus aukso spalvos pavadinimo raidės, priešlapio puslapiai raudoni, o kiekvienas knygos puslapis stilizuotas nedideliais ornamentais.

Rekomenduoju perskaityti tiems, kas pavargo nuo šiuolaikinių romanų ir trokšta kažko naujo. Įdomu, ar Jūs nuteistumėte, ar išteisintumėte kurtizanę.

Kaina: 2,02eur, 2012m., 428psl.

Įvertinimas: 8/10.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą