2016 m. spalio 17 d., pirmadienis

Skaityta | Colleen McCullough "Saldžiai kartu"


Mano nuomonė:

Ar Jums pažįstamas jausmas, kai užvertus knygą pasiilgsti pagrindinių veikėjų bei jų gyvenimo istorijų ir lieka tik žinojimas, kad knyga perskaityta ir su herojais susitikti nepavyks? Labai nemėgstu šio jausmo. Aš jį kartėliu, kartumu pavadinčiau. Tačiau, kad ir kaip nesmagu pabaigti skaityti įdomią knygą, vis tiek ji mums palieka kažko daugiau, nei prieš pradedant ją skaityti. Taip ir su šia knyga.

Aš neturiu nei brolių, nei seserų, tad su knygos herojėmis, dviem poromis dvynių Eda ir Greise, Gabana ir Kite, galėjau skaitydama pajusti, kokia tai yra seseriška meilė, kuo ji skiriasi nuo kitų meilės rūšių – tėvams, mylimajam; kodėl gera turėti artimą žmogų, kuris tave palaiko, tempia iš nelaimių ir bėdų; ir tas jausmas, kad nesi vienas, visada bus galimybė kalbėti ne tik su tėvais, bet ir su seserimis; galų gale – bendrumas, susivienijimas vardan bendro tikslo – išeiti iš tėvų namų.

Žaviuosi šios autorės kūryba. Esu skaičiusi ir „Erškėčių paukščius“, kurie paliko neišdildomą įspūdį ir, kas be ko, ateityje nusimatys senutėles knygos mėlynu viršeliu pakartotinis skaitymas. Galbūt, kažkada, tolimoje ateityje, kai įspūdžiai išblės, sumanysiu atsiversti ir „Saldžiai kartu“ knygą. Iškart po „Erškėčių paukščių“.

Knygą rekomenduoju merginoms romantikėms, ypač toms, kurios mėgsta senesnius laikus; Australijos gerbėjoms, nors jos čia ir nedaug, ir tai tik pagrinde politiniai atspalviai; trokštančioms pamatyti kaip atrodo gražūs ir vieningi seseriški santykiai.

Kaina: pirkta su didele nuolaida, 2015 m., 471psl.

Įvertinimas: 10/10.

Anotacija:

Eda nusijuokė.
– Norėjai pasakyti, kad toks ir yra gyvenimo skonis, Kite. Saldžiai kartus.


Rašytoja Colleen McCullough (Kolin Makalou, g. 1937 m. ) – viena žymiausių visų laikų australių. Rašytoja nepaprastai produktyvi ir įvairiapusiška, jai paklūsta kiekvienas žanras. Į lietuvių kalbą jau išversta 10 jos knygų. „Saldžiai kartu“ – pasakojimas apie tą patį laikotarpį, kuriam skirti ir garsieji „Erškėčių paukščiai“. Tai 1920-1930 –tųjų metų Australija. Didžioji depresija, ekonominė krizė, išankstinės nuostatos ir draudimai... Tačiau ką tai reiškia išskirtinėms moterims, trokštančioms ne tik meilės ir šeimos, bet ir profesijos?
Tai epinė romantinė istorija apie dvi dvynių poras: pastoriaus Latimerio dukras Edą ir Greisę, Gabaną ir Kitę. Jos nepaprastai artimos viena kitai – taip, kaip tai įmanoma tik tarp dvynių. Jos panašios viena į kitą, tačiau drauge ir nepaprastai skirtingos išore, o ypač charakteriu. Jų svajonės apie ateitį skiriasi, tačiau visoms svarbiausia ištrūkti iš motinos valdžios. Todėl jos ryžtasi negirdėtam dalykui – visos keturios seserys Latimer tampa slaugėmis Korundo, nedidelio Australijos miestelio, ligoninėje.
Taip prasideda jų kelias į gyvenimą. Tiksliau, keturi skirtingi keliai. Atkakli, gabi ir šmaikšti Eda svajoja tapti gydytoja, jausminga ir glebi Greisė ieško vyro, su kuriuo jaustųsi saugi, darbšti ir reikli Gabana vėliau taps nepakeičiama vyresniąja seserimi, o gražuolė Kitė, kuriai grožis neteikia jokio džiaugsmo, jaučiasi rami ir saugi, slaugydama vaikus – kol nesutinka Čarlzo, į jos gyvenimą atnešiančio sumaištį…
Kiekviena sesuo turi pasirinkti, kaip gyventi, kad širdyje tilptų ir meilė, ir vaikai, ir karjera – ir kiekvieną kartą tenka gyventi su savo sprendimų pasekmėmis: ir graudžiomis, ir teikiančiomis laimę. Saldžiai karčiomis, kaip ir pats gyvenimas.

„Saldžiai kartu“ – vienas puikių Colleen McCullough romanų, kuriame XX a. pradžios Australijos istorija virsta keturių moterų gyvenimo, meilės ir brandos istorijomis.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą