2017 m. sausio 1 d., sekmadienis

Receptai | Meduoliniai kalėdiniai sausainiai


Šių metų šventėms nusprendžiau išsikepti pačios gamintus sausainukus. Tad gimtadienio proga gavusi knygą "Šventiniai patiekalai", radau bene tobuliausių meduolinių sausainiukų receptą. Ir nei kiek neperdedu :)

Reikės:

225 g sviesto
150 g kuo tamsesnio rudojo cukraus
100 g medaus
1 šaukštelio cinamono
1 šaukštelio malto imbiero
1 šaukštelio malto kardamono
(vietoj aukščiau išvardintų prieskonių dėjau visą pakelį "Meduolių prieskonių")
400 g miltų
pusės šaukštelio kepimo miltelių
1 šaukšto kakavos (nedėjau)
2 kiaušinių

Glajui:

200 g miltelinio cukraus
2 šaukštų citrinų sulčių
(šį kartą sausainukus dariau be glajaus)

Gaminimas:

Sviestą, cukrų, medų ir prieskonių mišinį ištirpdžiau ant nedidelės kaitros, Truputį atvėsinau. Atskirame inde suplakiau kiaušinius. Sausus produktus (miltus, kepimo miltelius, prieskonių mišinį) sumaišiau dar kitame inde, idealiai dozuoti ingredientus labai padeda virtuvinės svarstyklės, nežinau kaip be jų anksčiau gyvenau :) Tada visus produktus sumaišiau į vieną, man visai puikiai maišėsi su šaukštu, tešla nebuvo labai tiršta, tačiau ji sustengsta, nes ją bent dvi valandas reikia laikyti šaldytuve, įsuktą į maistinę plėvelę. Mano atveju tešla šaldytuve išbuvo beveik parą, nes vieną vakarą užsimaišiau tešlą, o kitą vakarą po darbo ėmiausi kepimo.
Kočioti atsipjaudavau nedidelį gabalėlį, stalą pabarstydavau miltais, kad kočioti būtų lengviau, tešlos lakštas turi būti apie 3 mm storio, man gavosi ir storesnių ir plonesnių sausainių :) sausainius formavau su formelėmis, galima ir išpjaustyti. Kepti sausainius geriausia dviese, nes procesai vyksta labai greitai, kol iškočioji ir išspaudi formelėmis, jau žiūrėk orkaitėje sausainiai iškepę ir reikia dėti kitą skardą. Recepte rašo, kad reikia kepti 180 laipsnių orkaitėje apie 10-12 min , tačiau 12 min tikrai nereikia, nes sausainukai iškepa labai greitai, tiesiog net būtina stebėti, kad jie neperkeptų.
Sausainiams puošti reikia sumaišyti miltelinį cukrų su citrinos sultimis, šį procesą šį kartą praleidau, tačiau sausainiai gavosi nė kiek ne prastesni, labai gradūs ir nei kiek ne per saldūs, tiesiog idealūs :)

Šie sausainiai su arbatos ar kavos pakuote puiki dovana Kalėdoms ar kitos šventės proga.




Kalėdinių sausainių receptas iš knygos "Šventiniai patiekalai"


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą